Ünnep orgonasípokon

Három lelkész
 
Három lelkész
Rostáné Piri Magda esperes, bobai lelkész, Ittzés Jánös püspök, Győri Veronika segédlelkész

Az orgona hangja kitölti a templom belső terét, különös méltósággal vezeti a gyülekezet énekét. Az orgona hangja kiszűrődik a templom falai közül, az odakint járók is hallhatják: odabent egy gyülekezet dicséri az Istent. Az orgona évszázadok óta határozza meg az istentiszteletek rendjét. Monumentális hangszer, amelyet nemzedékek kiszolgálására építenek.

Bobán sajnos negyed századon keresztül nem szólalt meg ez a csodálatos hangszer, nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem hallhatták hangját. Az istentiszteleteket harmónium, vagy elektromos hangszer szolgálta. Kemenespálfán még csak nem is volt soha orgona az új templomban. Sok évnyi hiánynak vetett véget ez a júliusi vasárnap mindkét helyen.

A bobai orgona hosszú idő után húsvétkor szólalt meg először hosszú gyűjtés, majd a szakemberek néhány hetes munkáját követően. A hangszer újbóli felszentelését Ittzés János, egyházkerületünk püspöke végezte július 11-én. Mindig nagyszerű alkalom, amikor az oltártérben három lelkész szolgál, egy falusi gyülekezetben pedig ritka alkalom, hogy a szószékről egy püspök hirdeti Isten mindannyiunkat megerősítő igéjét. Az pedig nemzedékek egymást követő sorának is kivételes pillanat, amikor orgonát szentel az egyház.

Az ünnepi istentisztelet azonban nem csak az orgona megújult szolgálatának és Isten segítő szeretetének dicséretéről szólt. Két évet szolgált gyülekezeteinkben Győri Veronika segédlelkész, akinek élete új fejezethez érkezett. Ezen a napon búcsúztatta a bobai gyülekezet, melynek jókívánságait esperes asszony és felügyelő úr tolmácsolta a fiatal lelkésznőnek és vőlegényének. És már be is mutatkozott utódja, Kendeh-Kirchknopf László, esperesi segédlelkész, gyülekezeteink új beosztott lelkésze.

Az ünnepi alkalom méltó zárása volt az a hangverseny, melyet Győrffy István, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola zeneszerzés és zeneelmélet tanára, egyházaskozári evangélikus kántor adott. Győrffy úr először néhány éve, a Bobáról közvetített rádiós istentisztelet kapcsán hallott a bobai orgonáról, illetve arról, hogy a gyülekezet felújítására készül. Ekkor kereste meg esperes asszonyt, hogy bobai felmenőire is emlékezve egyszer majd szívesen megszólaltatná ő is a felújított orgonát. Ez adta az apropóját annak, hogy őt kérje fel az egyházközség a szentelés alkalmából: legyen ő az, aki a felszentelt orgona tudását bemutatja. A hangszer szakértő ismertetését követően közel egy órás hangversenyt adott, amelyben megszólaltak a híres németországi zeneszerzők művei. Ritka, nem feledhető élmény volt.

Az ünnep sohasem fejeződik be a templom ajtaján kilépve, az ünnep a szívekben dolgozik. Most azonban senki sem ment haza, a közös alkalom folytatódott az udvaron, az udvaron felállított sátrak alatt. A néhány éve minden nyáron megtartott gyülekezeti nap, az ebéd és a felszolgált italok közös elfogyasztása következett. Természetesen az ebédet jóízű beszélgetések követték. Ez az az alkalom, amikor évente egyszer együtt lehet az egész gyülekezet, amikor fontos, meghatározó dolgokról is beszélhetünk, de fontos a felszabadult társalgás is. Ilyenkor többet tudhat meg mindenki a templomban hetente mellette ülőről, mint az év folyamán összesen. Ünnepi istentiszteletünket és azt azt követő közös alkalmat megtisztelte jelenlétével Szabó György, egyházkerületünk felügyelője és Sztrókay Attila egyházmegyei felügyelő is.

És az ünnep folytatódott ezt követően is! Délután a pálfai templomot töltötte meg az ünneplő és felettébb kíváncsi gyülekezet. Nagy ünnep volt ez, hiszen egy új, tíz esztendős templom első orgonáját szentelte püspök úr. Maga a hangszer is szinte születésnapi ajándékként került a templomba. Koltay Péter orgonaépítő mestermunkáját ajánlotta fel a pálfai gyülekezetnek. Ez az orgona már egy új, korszerű hangszer. Hangja csodálatos, formája tetszetős. Magában hordozza évszázadok orgonaépítő tudását, és talán egy kicsit az orgona építőjének szívét is. Az ünnepi gyülekezet itt is megismerhette a hangszer tudását, a szentelést követően volt hallható a templom történetének első orgonahangversenye.

Mindkét településen elcsitult már az ünnep, a szorgos hétköznapok és a vasárnapi szolgálatok folytatódnak. A változás azonban hallható. A bobai és a kemenespálfai templom énekét azóta orgona vezeti!

erdelyik

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. március »
március
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031