Helikon kórus hangversenye

Május 13-án mi, a Helikon kórus tagjai kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor Bobán az evangélikus templomban hangversenyt adtunk. Délelőtt az istentiszteleten négy mű hangzott fel előadásunkban... (írta: Szantolnati Ágnes, a Helikon kórus titkára)

Május 13-án mi, a Helikon kórus tagjai kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor Bobán az evangélikus templomban hangversenyt adtunk. Délelőtt az istentiszteleten négy mű hangzott fel előadásunkban, majd délután 16 órára "kórusmuzsikás májusi délutánra" vártuk a kedves érdeklődőket. A köztes időben ebédre, majd celldömölki sétára invitáltak minket bobai vendéglátóink.
A kis templom délutánra megtelt zenekedvelő hallgatósággal, majd az esperesnő megnyitó köszöntője után kezdetét vette a hangverseny Saint-Saëns: Cantate Domino c. művével. Ezt Kodály-kórusművek követték: Adventi ének, Magyarország címere, Szálljon örömének. A nagy zeneszerző minden művét szívesen énekeljük, de ebben az évben különösen, hisz születésének 130., halálának 45. évfordulójára emlékezünk. Szerepléseinknek állandó közreműködői a Festetics György Zeneiskola tanárai. Most is megörvendeztette a közönséget Bánhidai Tamás cselló játéka, amelyet állandó zongorakísérőnk, Dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna közreműködésével hallhattak.
Kórusunk előadásában itt hangzott fel először a 100 éve született Sulyok Imre zeneszerző "A gyertyák üzenete" c. szerzeménye, amelyet Farkas Dezső kántortanító verse ihletett. Az első részt Kodály: Békesség, óhajtás c. kórusműve zárta.
Az Áhítat után a 19. sz. romantikus dalait énekeltük. Dvořák "Újvilág" szimfónia lassú tételét "Égi szent béke jöjj", majd egy francia zeneszerző Adams"Térdedre hullj" címűeket. Spirituálékat, azaz angol szövegű egyházi éneket is szívesen énekelünk, mindjárt elő is adtunk egyet, a "Swing low"-t. Hangversenyünket Franck: Panis angelicus és Rossini: Salve Regina c. motettákkal zártuk. Ez utóbbiakban kórusunk néhány tagja szóló énekével is színesítette a koncertet, nevezetesen Varga Zsuzsa, Rezneki Éva, Simon Pál. A verseket, melyek a zeneszerzőket ihlették, meghallgathatták kórustársunk, Péter Sándor előadásában.
A hangversenyt baráti eszem-iszom követte a vendéglátók társaságában, majd Dowland: Búcsú c. műve hangjaival vettünk mi is búcsút és indultunk haza.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
2019. október »
október
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031