Hősök emléknapja - imádság az emlékműnél

Németh Tamás református lelkész megemlékező imája az emlékmű mellett

Mennyei Atyánk az Úr Jézus Krisztus által!

 

Bűnbánattal, hálával és kéréssel a szíveinkben állunk meg itt az 1. és 2. világháborúban elhunyt hősi halottak emlékműve előtt, rájuk, ill. elhunyt szeretteinkre emlékezve.

Bűnbánattal, hiszen minden háború az ember bűnének következménye, a Tőled elszakadó, a másik emberen, közösségen, nemzeten hatalmaskodó, embertársait elpusztító bűnös emberé. Igen, megvalljuk bűnösségünket annak ellenére, hogy nem voltunk benne az emberiség eddigi két legnagyobb háborújában, s annak ellenére, hogy Krisztus bűnbocsátó kegyelme ezeket is elfedezi, eltörli, meg nem történtté teszi. Ahogy Pilinszki János fogalmazza: „Megtörtént, holott nem követtem el, s nem történt meg, holott elkövettem…”

Te látod, hallod, tanúja vagy Urunk mindennapos civódásainknak, veszekedéseinknek, háborúságainknak, a közéletben, a politikában, a munkahelyeken, családi otthonainkban, bocsásd meg ezeket is, hiszen a Te nevedre hozunk ezekkel szégyent, rossz példát mutatunk gyermekeinknek, unokáinknak, az utánunk jövő nemzedékeknek.

Bocsásd meg Urunk mulasztásainkat is, a kihasználatlan lehetőségeket, melyekkel pedig szebbé, jobbá, igazabbá tehetnénk egyéni és közösségi életünket is. Ahogy Jakab apostol mondja: Ha valaki tudna jót cselekedni, de nem teszi, bűne az annak!”

A bűnbánat mellett a hálaadás hangján szólítunk meg Téged, Mennyei Atyánk. Az emlékezés tanulságáért. Egy bölcs azt mondta: „Ha nem emlékezünk az elmúltakra, megismétlődésüket kockáztatjuk meg…” Aztán megköszönjük az emlékezés ajándékát. Azt, hogy Tőled vehetjük át, a Te történelmet irányító, a gonosz szándékból is jót formáló, életünket megáldó atyai kezedből.

Hálát adunk Mennyei Atyánk, hogy az emlékezésben újra és újra átélhetjük a Te szabadító hatalmadat. Amely legfőképpen abban nyilvánult meg, hogy szent Fiad, az Úr Jézus krisztus le tudott mondani a hatalmáról, nem fegyverrel és erőszakkal, hanem szeretettel jött közénk, hogy köztünk, általunk és bennünk az Ő országát, örökkévaló uralmát felállítsa!

Végül kéréssel fordulunk Feléd, Urunk Istenünk! Te adj a mi szíveinkbe hűséget. Hűséget embertársaink felé, azon közösségek felé, melyeknek tagjai vagyunk, és hűséget Irántad mennyei Atyánk. Aki annyiszor megmutattad, hogy Te akkor is hű maradsz Hozzánk, ha mi hátat fordítunk Neked, száműzünk az életünkből, nem foglalkozunk Veled.

Kérünk Te add Urunk, hogy egyéni érdekeinket tudjuk alárendelni a közösségi, nemzeti kötelezettségeinknek, ahogy hősi halottaink is készek voltak meghalni ezért a hazáért. Napjainkban, amikor azt látjuk, hogy honfitársaink a vastagabb szelet kenyérért olyan könnyen hazát cserélnek, kérünk Te ültesd be szíveinkbe a hazaszeretet és a szülőföldhöz való ragaszkodás érzését, eszményét, anyagiakra át nem váltható értékét.

Kérünk Urunk álld meg ezt az általad teremtett világot, a Te Krisztusban megváltott népedet, gyülekezeteinket, ezt a falut, melynek földjét annyiszor megszentelte már a magyar vér… Áldd meg családjainkat, szeretteinket, az élőket és az elhunytakat egyaránt. Őrizz meg bennünket a Te végtelen szeretetedben.

Köszönjük Urunk, hogy meghallgatod bűnbánatunkat, hálaadásunkat és kéréseinket, az értünk meghalt és feltámadt Úr Jézus Krisztus nevében. Ámen.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
2019. október »
október
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031