Gyülekezeti ház szentelés

Boba – Nem természetes az, hogy egy kis településen olyan szintű munka folyjék, mint amit a bobai gyülekezet felvállalt. Ezért is volt különösen is jelentős nap 2013. július 7-e a gyülekezet életében. Szöveg: Nagy László és Kendeh-Kirchknopf László, fotó: Matócza Barnabás és Szemerei Márton. forrás: evangelikus.hu

A sok emberen segítő ötletet a szintén Vas megyében található Nemescsó gyülekezete adta, ahol jó pár éve megalakult a Sartoris Szeretetszolgálat. Az otthonápolással, idősek gondozásával foglalkozó szolgáltata hamar népszerű lett a környéken. Először ehhez kapcsolódva alakult meg Bobán is a segítőszolgálat, majd 2011. július 1-én önállósodott, felvéve egykori templomépítő lelkészének, Lakos Ádámnak a nevét. 

Kezdetben Bobán és környékén, majd egyre szélesebb körben kezdték gondozni az idős, rászoruló embereket. Mondhatjuk úgy, hogy mindezt ökumenikus nyitottsággal tették és teszik. Hiszen a több mint negyven gondozónőnek körülbelül a fele, a mintegy négyszáz gondozottnak pedig 35-40 százaléka evangélikus. 

Az intézményi lelkész, Rostáné Piri Magda esperes és az intézményvezető, Mórotzné Kiss Györgyi irányításával Bobától Celldömölkig, Adorjánházától Kissomlyóig mintegy húsz településen vannak jelen.

A szolgálat lehetőségei akkor bővültek, amikor megkapták a munkájukhoz nélkülözhetetlen kisbuszt. Július 7-én pedig, alapításuk után szinte napra pontosan két évre Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke fölszentelte a bobai evangélikus templom mellett a több mint 200 négyzetméter alapterületű új gyülekezeti házat, amely magában foglalja a diakóniai munka központját is. Igehirdetésében Ezékiel próféta szavait idézve a püspök szólt a szentélyből, a templomból kiáradó csodáról, mely mint az élet forrásának vize, sokak szomját oltva sivatagos területeket tesz élhetővé, áldássá válva az ott élők számára. Így indult el ezen a településen is a templomban hirdetett élő vízből nyert áldás alapján az a munka, amely sokaknak az életet jelentheti. 

Az istentisztelet keretében Gregersen-Labossa György szombathelyi lelkész, a Diakóniai Bizottság elnöke beiktatta tisztükbe az új munkatársakat, ápolónőket. Az úrvacsoravétel után pedig a népes gyülekezet a templomból az új gyülekezeti házhoz vonult, amelyet áldással adott át az egyházkerület püspöke.

 

Ezek a puszta tények. Azonban nem mehetünk el szó nélkül a mellett az összefogás mellett, amely lehetővé tette ennek a szolgálatnak az elindulását. És itt nem feledkezhetünk meg a dán testvérek áldozatos segítségéről sem. A szolgálat létrehozói felismerték, hogy az idős embernek a legnagyobb segítséget az jelentheti, ha nem szakítják ki a gyökereit, hanem otthonában élve, csekély térítés ellenében megkaphatja azt a segítséget, ami nélkül már nem is tudna létezni. Ehhez a meleg étel éppen úgy hozzátartozik, mint a lakás rendben tartása, vagy az orvoshoz juttatás, hogy csak néhányat említsünk. A gondozónők nemcsak a segítséget, de a biztonságot is jelenthetik ezeknek az embereknek. Azt se felejtsük el, hogy mindezt a szolgálatot felekezeti határok nélkül végzik

A Bobán, valamint másik két vasi gyülekezetben is kialakított modell példaértékű lehet 21. századi evangélikus gyülekezeteink számára, hiszen az új gyülekezeti ház nemcsak a gyülekezetben élő evangélikusok számára válhat igazi otthonná, de az innen induló diakóniai munka is nélkülözhetetlenné válhat a segítségre szorulók számára.

Szombat délután a megtapasztalhattuk, hogyan válik egy épület igazi gyülekezetépítő központtá: oly sokan jöttek el segíteni a készülődésbe szombat délután, s külön öröm volt olyanokat is látni a segédkezők között, akik nem túl aktív tagjai a gyülekezetnek.

 

A ünnep előestéjén a dán Y's Men szervezet vezetői láttuk vendégül, ahol ünnepélyesen átadásra került a 160.000 dán korona, mellyel támogatták az új épület megvalósulását.

 

 

 

A Y's Men szervezet számára azonban nem csak a diakónia fontos, hanem a gyermekek, és az ifjúság is. Ezért vasárnap délelőtt egy közös kézműveskedésre, hívtuk a gyülekezet hittanosait és a szeretetszolgálat dolgozóinak gyermekeit. 

 

 

 További beszámoló: Tersztyánszky Krisztinától itt található.

 További képek: A VAOL.hu-n, és az Evangelikus.hu-n

Az MTVA Evangélikus Magazin című műsorának beszámolója itt található, melyben a 11 perc 15 mp-nél kezdődik a beszámoló.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930