Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Életünk... Emlékeink... 2015 Családi délután - gyülekezeti farsang 2015.01.24. Boba, 2015.02.07. Nemeskocs
Bekezdések

Családi délután - gyülekezeti farsang 2015.01.24. Boba, 2015.02.07. Nemeskocs

„Gyertek busók, maskarások, járjunk el egy vidám táncot…”

 

Minek öltözhetnénk be
a farsangi bálon?
Farkas-barkas lehetnék,
s te a kisbárányom.

Hogyha angyallány lennél,
kicsi pihés szárnnyal,
krampusznak öltöznék én,
jó nagy vasvillával.

Vidám delfin is lennék,
te meg sellőlányka,
velünk ropná a hajó
kalózkapitánya.

Cirokseprű leszek majd,
te meg vén boszorka,
Kiseprűzzük a telet,
mintha itt se volna!(Orgoványi Anikó: Farsangoló)

 

A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. A farsang hivatalosan vízkeresztkor, január 6-án kezdődik és egészen hamvazószerdáig tart. Miután a hamvazószerdával kezdődő nagyböjt alatt a böjti fegyelem a középkorban nagyon szigorú volt, szokásba jött, hogy az ezt megelőző időt lakmározással, felszabadult mulatozással töltik. Az emberek álarcok, jelmezek mögé bújva űzhettek csúfot és gúnyolhatták ki a szabályokat, és vigadhattak kedvük szerint.

A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban ugyanis azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban – amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák – a Nap elgyengül, veszít erejéből, a gonosz szellemek pedig ezáltal életre kelnek. Ezért vigadalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket az ártó szellemeket. Elődeink tehát azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget.

farsang bajor-osztrák eredetű szó. A magyarban első, írásos megjelenése a 14. század közepéről való. Az eredeti, bajor-osztrákban a vaschanc, vaschang, vassang alakok ismeretesek. A szó a Fastenschank (kb. „böjti italmérés”) összetett szóból származik (fasten „böjtöl”, Schank „italmérés, söntés”). Így eredetileg a farsangi időszak utolsó napjára, azaz húshagyókeddre utalt, hiszen a másnap kezdődő nagyböjt előtt ezen a napon lehetett utoljára alkoholt fogyasztani.

 

Amióta felépült a gyülekezeti ház Bobán, számtalan kiscsoport, klub, gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó csoport talált helyet benne, a Lakos Ádám Szeretetszolgálat különböző munkaágai mellett. Törekszünk arra, hogy a helyet a lehető legtartalmasabb és legsokrétűbb programokkal töltsük meg. Szinte nincs olyan nap a héten, amikor valamilyen közösség otthonra ne találna az épület falai között. Igyekszünk programjainkra felekezeti hovatartozás nélkül invitálni a falubelieket.

Így került megrendezésre már második alkalommal a farsangi családi délután. Az alkalom megszervezésével eredeti elképzelésünk az volt, hogy a gyermekeknek, a fiataloknak megmutassuk, miként lehet keresztyén ember módjára szórakozni, különböző tudatmódosító szerek nélkül jól érezni magunkat úgy, hogy közben egymásra is figyelünk. A résztvevők tekintetében egyetlen kikötés volt: mindenki jelmezben, de legalább egy farsangi álarcban jelenjen meg. Így öltött jelmezt magára a nagymamától az unokáig minden korosztály, a gondnoktól a lelkészekig a gyülekezet tisztségviselői.

Megnyitásként áhítatot hallgattunk meg Istenről és Gedeonról, majd a résztvevők családonként áldásban részesültek. Ezután néhány kedves énekünket énekeltük el, majd elkezdődött a jelmezes felvonulás és bemutatkozás. Közel hatvanan öltöztek jelmezbe, akik a tortáért és a vándorserlegért szálltak versenybe. A zsűri alaposan mérlegelt minden szempontot mielőtt a döntését meghozta. Minden résztvevőt emléklappal és ajándékkal jutalmazott, és az első három helyezettnek egyéni és csoportos kategóriában osztott ki díjakat.

Az eredményhirdetés után tánc és közösségépítő játékok következtek. Közben bőven fogyott a gyülekezet asszonyai által sütött farsangi fánkból és süteményből.

Az idei, meglehetősen rövid farsangi időbe még egy farsangi családi délután belefért: Nemeskocsban. Itt ez volt az első ilyen alkalom. Kevesebben jöttünk össze, mint Bobán, de a hangulatra nem lehetett panasz. Áhítat után a családok és a résztvevők itt is áldásban részesültek, majd a jelmezbe öltözöttek (kicsi és nagyon) itt is felvonultak, mely után a zsűri eredményt is hirdetett. Emléklap és ajándék járt a résztvevőknek, majd következett a zenés-játékos együttlét.

Köszönet a zsűri tagjainak, külön is a polgármestereknek, akik a zsűri elnökeik voltak Somogyi Ákosnak és László Ervinnek, és mindenkinek aki segítségével hozzájárult, hogy kicsi és nagy egyaránt megtapasztaltuk mennyire jó szeretetközösségben lenni Isten körül.

 

 Képek a bobai családi délutánról:

 

 Képek a nemeskocsi családi délutánról:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930