Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Életünk... Emlékeink... 2015 Nálunk ülésezett a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházákerület közgyűlése
Bekezdések

Nálunk ülésezett a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházákerület közgyűlése

Boba – A Vasi Egyházmegye esperesi gyülekezete, a bobai egyházközség adott otthont 2015. április 24-én a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület tavaszi közgyűlésének. A gyülekezeti házban tanácskozó küldöttek jelentéseket vitattak meg, támogatási kérvényekről döntöttek és tájékoztatást hallgattak meg a kerület idei talán legjelentősebb eseményéről, a Nemescsón megrendezésre kerülő artikuláris napról. Az egyházkerületi közgyűlésen részt vett Krámer György országos irodaigazgató is. forrás: evangelikus.hu

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna somogy-zalai esperes nyitó áhítatát követően az egyházkerületi elnökség jelentései hangzottak el. Szemerei János püspök jelentésének első részében a száz évvel a reformációt megelőzően munkálkodó Husz Jánosról emlékezett meg, megégetésének hatszázadik évfordulója kapcsán. Majd szólt a globalizálódó világ kihívásairól is, amelyek közül az egyik legnagyobb veszély az értékek devalválódása. Kitért egyházunk aggasztó fogyására is. Kitörési lehetőségnek egyrészt az identitás erősítését, másrészt pedig a felelősebb missziói munkavégzést látta. Végül a püspök a hitoktatás fontosságáról beszélt, és arról az örömteli helyzetről is beszámolt, hogy az idén elegendő szolgálatra készülő lelkész van az egyházkerületben.

Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő jelentésében megjegyezte, hogy a ciklus felénél járunk, ezért szükséges mérleget vonni, hogy mit sikerült a tervekből, célokból megvalósítani. Ő is kiemelte a misszió fontosságát. Felügyelői szolgálatában mindvégig jelentős szempont volt a „minőségi jelenlét”. Ezért is tekinti örvendetes ténynek, hogy az előző évben több mint száz gyülekezethez és országos eseményhez köthető alkalmon tudott személyesen is részt venni.

Ezek után az egyházkerületi tisztségviselők jelentései hangzottak el. Beszámolt elvégzett munkájáról Verasztó János, a kerület missziói lelkésze, Béres László, kerületi GAS-felelős, valamint dr. Horváth József kerületi ügyész is.

Támogatási kérvényekről döntöttek a továbbiakban a küldöttek. Határozat született arról, hogy az egyházkerület lapja, a Dunántúli Harangszó megkapja a támogatást a további működéshez. A szákszendi gyülekezetnek egy pályázat sikeres megvalósításához önrészt kell biztosítania, ezért közgyűlés úgy döntött, hogy erre a célra egymillió forintot különítenek el. A pápai egyházközségnek a lelkészlakás kialakításához nyújt támogatást az egyházkerület.

A továbbiakban a közelgő programokról esett szó. Szeptember 27-e jelentős nap lesz az egyházkerület életében. Ekkor kerül sor Nemescsón arra az artikuláris napra, amelyen azokra az elődökre emlékezik a kerület, akik minden fáradtságot vállalva hosszú utakat tettek meg azért, hogy evangélikus hitüket megélhessék, evangélikus templomban hallgathassák az evangélium örömüzenetét. Ennek a napnak az érdekessége az lesz, hogy autók és buszok nem közelíthetik meg Nemescsót, hanem a résztvevőknek – úgy, ahogy annak idején elődeinknek – gyalog vagy lovas kocsival kell megtenniük a több helyszínen, köztük az ausztriai Rohoncon (Rechnitz) kialakított gyülekezési pontoktól az utat a templomig. A legrövidebb táv néhány kilométer lesz, de van olyan gyülekezési pont is, ahonnan 15 kilométeres utat kell megtennie annak, aki részt akar venni a programon.

Szemerei János püspök elmondta, hogy a szervezés gőzerővel folyik. Számtalan előkészítő tárgyaláson vannak túl, és megalakultak azok a munkacsoportok – egyháztörténeti, istentiszteleti, gyermek-és ifjúsági, zenei –, amelyek az esemény különböző munkaágait, feladatait fedik le. A programok három helyszínen zajlanak majd. A templomban, az ún. Sztrókay-házban, és a faluház udvarán felállított sátorban. Az artikuláris napra Ausztriából és Szlovéniából is várnak résztvevőket, hiszen annak idején még a távolabb élő Mura-vidéki evangélikusok is eljártak Nemescsóba.

Az egyházkerületi közgyűlés Bencze András püspökhelyettes imájával, és Mészáros Tamás zárszavával fejeződött be, ám a küldöttek ezután még együtt maradtak, és élvezték a bobai gyülekezet vendégszeretetét.

A beszámoló fényképekkel:

http://www.evangelikus.hu/cikk/egyh%C3%A1zker%C3%BCleti-k%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9s-nyugaton-artikul%C3%A1ris-napra-k%C3%A9sz%C3%BCl-az-egyh%C3%A1zker%C3%BClet

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930