Huszár Gál emléknap - Korál-sziget koncert

koralsziget-060.jpg
 
koralsziget-060.jpg

„Szent Atyám, énvelem nagy sok jókat tettél, Mert mennyből énnékem őrizőt küldöttél, ellenségeimtől engem megmentettél, És az én szívemben örömet szereztél” Ezzel, a Huszár Gál énekeskönyvéből való idézettel invitálta a híveket és minden kedves érdeklődőt az október 28-án megrendezett Huszár Gál emléknapra a bobai evangélikus egyházközség gyülekezetének elnöksége. Az emléknapot az 500 éve született nyomdász - reformátor tiszteletére szervezték. (Szöveg: Sebestyénné Kovács Ildikó, képek: Matócza Barnabás)

Szent Atyám, énvelem nagy sok jókat tettél, Mert mennyből énnékem őrizőt küldöttél, ellenségeimtől engem megmentettél, És az én szívemben örömet szereztél” Ezzel, a Huszár Gál énekeskönyvéből való idézettel invitálta a híveket és minden kedves érdeklődőt az október 28-án megrendezett Huszár Gál emléknapra a bobai evangélikus egyházközség gyülekezetének elnöksége. Az emléknapot az 500 éve született nyomdász - reformátor tiszteletére szervezték.

Huszár Gál családjának a Vas megyei Kemenesalján, Vadászülésen volt birtoka. E falu a mai Boba és Nemeskocs község közötti területen feküdt, s bár a történészek szerint vitatott, egyházközségünk hívei hiszik és tartják, hogy Huszár Gál itt a szomszédban, Vadászülésen született, így egy kicsit a miénk is.

S ahogy Rostáné Piri Magda esperes asszony mondta, az embereknek szüksége van példaképekre, s e szelíd reformátor élete útmutatóul szolgálhat mindannyiunk számára.

A délelőtti ünnepi hálaadó úrvacsorás istentiszteleten Jankovits Béla, az egyházközség egykori lelkésze, Huszár Gál életének, munkásságának kiváló ismerője hirdetett igét. Igehirdetésének alapjául Pál apostol Timóteushoz írt 2. levelének 3. fejezetéből a 14-17. vers szolgált.

A lelkész úr keresztyén történelmi tényeket felsorakoztatva, sajtóból vett idézetekkel, számos tanulmánya és munkája során szerzett hétköznapi tapasztalatát megidézve emlékeztette a gyülekezetet arra, hogy a Biblia nem más a hívek számára, mint a mindennapi kenyér, mely által lelkileg és hitben is erősödhet az ember. Jankovits Béla felhívta a figyelmünket arra is, hogy a gyermeket már kora gyermekkorban tanítanunk kell a helyes úton való járásra. Ezt támasztotta alá Karácsony Sándor tézisével, aki így fogalmazott: amikor a gyermek testét és szellemét fejlesztjük, az a nevelés, amikor a testi és a szellemi nevelésen túl a lelkét is fejlesztjük, az a növelés. Így, ha időben kezdjük gyermekeinket terelgetni a mindennapi keresztyénség útján, bízhatunk abban, hogy megmaradnak a hitben, s így kiléphetünk a mindennapi korszellemből, amelyben eluralkodóban van a feszültség, a kiábrándultság és kétségbeesés, s eljuthatunk Krisztushoz, aki az út, az igazság és az élet –zárta gondolatait a nyugalmazott lelkész.

A délután folyamán az emléknap alkalmából megérkezett körünkbe a Korál-sziget zenekar, kiknek előadásában ismert korál énekek hangzottak el újszerű hangszerelésben, kellemes perceket szerezve ezzel az egybegyűlteknek. A 2008-ban Budapesten alakult együttes - melynek célja a hitébresztés mellett egyházunk üzenetének továbbadása az énekekben - a reformáció dallamkincsét dolgozza fel igényes, modern hangszereléssel, megőrizve az eredeti szöveg- illetve dallamkincset. A zenekar Luther példáját követve viszi be a templomba a világi dallamokat.

A koncert szünetében Jankovits Béla tartott ismertetőt az 500 éve született nyomdász-reformátor életéről és munkásságáról. Előadásának alapjául Botta István: Huszár Gál élete, művei és kora című könyve szolgált. Megismerhettük a római katolikus egyház presbiteréből vált református prédikátor életútját, keresztyén tanok terjesztésében tanúsított, állhatatos, áldozatkész magatartását. Esperes asszonyunk e sorok elején idézett gondolatai az előadás végére bizonyítottá váltak: Huszár Gál élete és munkássága példaként állhat előttünk napjaink elkérgesedő világában: Isten segítségével mindig lehet és érdemes is újra kezdeni.

A gyülekezet nevében valamennyi szervezőnek és előadónak köszönetemet fejezem ki e tartalmas és lélekemelő napért.


Képek a képgalériában itt találhatóak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. April »
April
MoTuWeThFrSaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930